Cestovní ruch a Gastronomie
Agroturistika
Výsledkem této práce je několik důležitých zjištění.Agroturistika může být významným prostředkem rozvoje nejen dané vesnice, ale i celé obce nebo kraje. Nepřináší totiž dodatečné zdroje příjmů pouze provozovateli farmy, ale dokáže vyvolat ekonomické oživení
Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)
– účelem profesního sdružení je zastupování a ochrana hospodářských zájmů svých členů, podpora jejich informovanosti, rozvíjení jejich činnosti a profesní prestiže
Balneoterapie
– souhrn léčebných procedur užívaných v lázeňském místě pod dohledem lékaře po dobu několika týdnů a) pitná kůra – močové ústrojí b) termoterapie – využívá kinetickou energii molekul – přivádí nebo odvádí teplo z těla c) vodoléčba – koupele, pára
Bankentní činnost
Pojem banketový obchod představuje přípravu a zajišťování široké škály společensko gastro. akcí (rauty, recepce, bankety, gala večeře, koktejly…….)
Bazény
Pořizovací náklady se pohybují v řádu milionových cen. Například rekonstrukce bazénu 12×6 m se pohybuje kolem 3 miliónů Kč. Veškerá instalace v bazénech i pro hydromašážní systémy
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
BOZP je souhrn práv a povinností účastníků pracovního poměru, které směrují k bezpečnosti a k ochraně zdraví při práci. Povinnosti jsou uloženy nejen zaměstnavateli ale i zaměstnancům.
Bezpečnost hotelového provozu
Místa vzniku požáru = 38% hotelový pokoj, veřejně přístupné prostory, kuchyň, služební zóna
Příčiny: cigareta (41%), vodné elektrické přístroje, špatné zásahy, kuchyň
Bufet, Bistro…
Bufet = je také pohostinské zařízení, zabezpečuje také základní a doplňkové stravování samoobslužným způsobem a je u něj možná určitá specializace (mléčný bufet, rybí bufet)
Bistro= analogická forma bufetu s tím rozdílem, že jídla jsou převážně podávána v
Cestovní ruch – Historie 3.
Z historie nám vyplývají klady, které Thomas Cook při prvních zájezdech využil, které dodnes používají CK: 1) vydávání tzv. blanketových úvěrových listů = woucher = poukaz na to, že klient zaplatil služby ubytovací, stravovací atd. v hotelu
Cestovní šeky
Cestovní šeky vydávají jednotlivé banky – účastník CR se obává mít u sebe hotovost – je třeba vytvořit podpisové vzory + platí se provize = provize za vydání šeku + na místě placení (směňování) – 6-8% celková provize.
Cateringová činnost
Cateringová činnost patří k moderním trendům v gastronomii. U nás k rozšíření po roce 1989.
Cater = nakupovat, obstarávat potraviny = forma společného stravování
Cílem Programu obnovy venkova
Ústeckého kraje 2006 je podpořit organizační a ekonomické podmínky k podnícení obyvatel venkova a samospráv obcí k tomu, aby se vlastními silami snažili o harmonický rozvoj zdravého životního prostředí na venkově,
Co může prohlubovat disparitu mezi regiony
• infrastruktura • průmysl (do r. 90 byl prioritní pro rozvoj státu) • zemědělství (projevuje se to až do současnosti) • sektor služeb – v současnosti došlo k posunu, protože má nahradit propad průmyslu: pohlcuje
Cykloturisté
(v současnosti velmi silná skupina) většinou nepotřebují technické zázemí. Běžné závady si odstraní sami, ale je vhodné, aby podnikatel věděl, kde se v blízkém okolí nachází cyklistický obchod nebo kde je možné provést některé opravy.
Členění cestovních kanceláří a cestovních agentur.
Další specializace pracovníků je také podle destinací, aktivit CK, jsou zde např. i odborníci na sekci jazykových kurzů pro děti. Dnes je trend,
Dálnice a silnice v ČR
Dálnice a silnice v ČR – Dálnice o Max. r. 130 km/h, min. 4-proudé, značí se D
Rychlostní silnice o Max. r. 130 km/h, min. 4-proudé, značí se R o mají místy větší sklon, prudší zatáčky, nemusí mít odstavné pruhy – Silnice I., II. a III. třídy
Devizové příjmy a výdaje zahraničního cestovního ruchu
– největší příjmy v roce 1996; 4.075 mil. USD – nejvyšší výdaje v roce 1996; 2.954 mil. USD
– nejvyšší saldo v roce 1998; 1.850 mil. USD v poslední době se pohybuje saldo okolo 1.300 mil. USD
Devizové prostředky
DEVIZY = pohledávky v cizí měně, cenné papíry, zlato
VALUTY = peněžní prostředky ve formě bankovek a mincí + státovek v cizí měně
Dopravní ceniny
– jízdenka, letenka, místenka,… = poukázka opravňující klienta uskutečnit cestu
– opravňuje nás použít konkrétní dopravní prostředek, konkrétní třídu,…
Dopravní služby – Služby ostatní dopravy
E/ Služby ostatní dopravy Sem lze zařadit MHD, dopravu v lázeňských městech, dopravu v obchodních zónách, osobní horská dopravní zařízení – vertikální zařízení
Druhy cestovního pojištění
Pojištění cestovník výloh – jde o samostatnou službu nebo v kombinaci s dalšími druhy pojištění (zavazadel, úrazové, apod.) – nutná hospitalizace
Evropská unie:
Evropská komise – zařadila problematiku turismu do generálního ředitelství „Podniky“ – skupina odborníků na CR. Generální ředitel je přímo podřízený komisaři EK.
Evropský svaz lázní (ESPA) –
Sdružuje lázeňská a zdravotnická střediska, které představují ekonomický segment, který generuje značné příjmy hrubého domácího produktu EU
F&B management v hotelovém a restauračním podniku
systém řízení stravovací činnosti hotelového či restauračního podniku
tento termín se začíná používat poč. 80. let
Factoring
– skrytý (dlužník podniku není uvědoměn o tom, že pohledávka byla předána factoringové společnosti a dále peníze odvádí podniku) – otevřený (dlužník pohledávku platí přímo factoringové společnosti)
Floating tank
Je to léčebné a regenerační zařízení ve tvaru vejce, opatřené víkem pro vstup a výstup uživatele, který sám víko ovládá. Rozmějry jsou 2,5m délka, 1,6m šířka, 1,3m výška. Vana je tepelně izovována
Franchizová smlouva
1. vymezení stran 2. rámec partnerské spolupráce
3. nabízí know-how franchizora včetně rezervačního systému, balík služeb franchizora,
Funkce CK
Vymezení předmětu činnosti CK potvrzuje, že její hlavní funkcí je poskytování služeb. Soubor nabízených služeb se přitom vzájemně doplňuje, podmiňuje, zprostředkované
Hotelové řetězce a jejich postavení v hotelnictví
Hotelový řetězec – ( ang. hotel chain) = hotely vzájemně propojené různou úrovní spolupráce, typu poskytovaných služeb a vlastnických vztahů – typický výcvik
Chráněné oblasti v České republice
1. Slavkovský les, 2. České středohoří, 3. Labské pískovce, 4. Lužické hory, 5. Kokořínsko
6. Český ráj, 7. Jizerské hory, 8. Krkonošský národní park, 9. Broumovsko, 10. Orlické hory
Individuální ubytování
Poskytujeme prostor nebo jeho část, která je ve vlastnictví nebo užívání občana a je vybaveno pro účely přechodného ubytování za úplatu včetně případných navazujících služeb.
Indorové sportovní aktivvity v hotelu
o Fitness centrum, o Bowling, o Squash, o Ricochet, o Spinning, o Bazén
o Whirpool,o Sauna, o Solária
Inřenýrské sítě
I- součástí vybavení města – souhrn označení pro zásobování vodou, rozvody energií (elektřina, plyn, pára, teplo), telekomunikační zařízení, zdravotně-tech. rozvod (kanalizace)
Kategorizace restauračních zařízení
Restaurace – kategorizovány dle dominantního prodeje jídla, nápojů a doplňkových služeb:
1) restaurace 2) samoobslužná restaurace 3) rychlé občerstvení 4) restaurační zařízení podél cest
Klasifikace podnikatelů v ČR
Klasifikace podnikatelů v ČR: – střední podnik o do 250 zaměstnanců
o aktiva (majetek) do 980 mil. Kč o čistý obrat nepřesahuje 1 450 mil. Kč
Komanditní společnost – kom. spol. nebo k. s.
Komanditní společnost je tvořena dvěmi typy společníků. Tvoří ji komplementáři a komanditisté. Komplementáři ručí za závazky společnosti celým svým i osobním majetkem.
Kongresové služby – Pasová a vízová technika
Každý pas se musí chránit před poškozením. Pas je neplatný, když není podepsaný, uplynula doba jeho platnosti, došlo k jeho poškození
Kontrolní orgány v gastronomii
Česká obchodní inspekce (ČOI) – dodržování podmínek stanovených k zabezpečení jakosti zboží nebo výrobků včetně zdravotní nezávadnosti, podmínek pro skladování a dopravu a požadavků
Kulturně – historické objekty
– jako zařízení pro ubytování hostů – zámečky, lovecké chaty, objekty lidové architektury => zpravidla 4-5hvězdičkové – rozsahem a úrovní služeb a podmínkami ubytování se řídí vyhláškou Ministerstva
Lázeňská místa v ČR
Onkologické nemoci – Františkovy Lázně, Janské lázně, Karlova Studánka, Karlovy Var, Luhačovice, Mariánské lázně Nemoci oběhového ústrojí – Lázně Bělohrad, Františkovy lázně, Jeseník, Konstantinovy lázně, Libverda,
Letecká doprava
– nejmladší druh dopravy – ve 20. st. – po 1. svět. válce – slouží k přepravě většího počtu osob na střední nebo delší vzdálenosti – má malý podíl na objemu, ale velký na výkonu – nejvíce se rozvinula v USA a v E
Liberec – Karlinky
Liberec XVIII, sektor západ(Z) Dnes je celková plocha městské části Karlinky 101 ha a katastrálně se převážná část územní nalézá v k.ú. Karlinky.
Liberec – Horní Suchá
Liberec XXII, sektor západ(Z)
Dnes je celková plocha městské části Horní Suchá 572 ha a katastrálně se převážná část územní nalézá v k.ú. Horní Suchá u Liberce.
Lov zvěře a rybaření
Je produktem, který opět závisí na celkovém zázemí farmy – na rozsahu vlastnictví lesů a rybníků. Tuto aktivitu lze rovněž zprostředkovávat jiným podnikatelským subjektem.
Marketing cestovního ruchu
teorie: Cílem pro firmu je co nejvíce prodat, získat prostor na trhu, získat postavení na trhu, rozhodnout s jakými riziky a na druhé straně s jakými zisky bude kalkulovat.
Menu
Je to zvláštní druh nabídkového lístku, který se sestavuje k určité příležitosti
– pevná sestava pokrmů a nápojů, která má odpovídat určitému segmentu zákazníků
– sestavuje se podle počtu osob a jejich složení, době podávání (roční období, denní doba),
Metody oceňování zásob
Metody oceňování zásob: – metoda FIFO (LISH) – metoda průměrných skladovacích cen
FIFO – first in first out LISH – last in still here
Nabídka a prodej zájezdů
= cílevědomá účinná součinnost pracovníků CK a účastníků organizací CR, která je zaměřena na konečnou realizaci
Nákup zboží a surovin
Cíl nákupu – získat co nejvyšší protihodnotu za každou korunu vydanou na nákup
Protihodnota – kombinace ceny, kvality, dodací lhůty, způsobu platby, atd.
Národní federace hotelů a restaurací (NFHR)
Asociace hotelů a restaurací
– zastupuje, zakládá, prosazuje, obohacuje a ochraňuje zájmy členů, sjednocuje jejich potřeby
Nápojový lístek
Dobře orientovaný nápojový lístek z pohledu odborného i grafického přibližuje spotřebiteli, která přání lze splnit, vyvolává a zesiluje prodejní impulzy, což přispívá ke kvalitě a atmosféře podniku.
Období po druhé světové válce
Po roce 1948 byl cestovní ruch v Československu podmíněn především politickými hledisky. Legislativní omezení cestování bylo obyvateli pociťováno jako velmi nepříjemný zásah do osobní svobody,
Období po roce 1989
Rozvoj cestovního ruchu po roce 1989 lze nazvat explozivním. Příčiny jsou velmi jednoduché:
1) Odstranění administrativních překážek 2) Obrovská touha poznat země s vyspělou ekonomikou.
Organizování – Organizační struktura
Organizování je cílevědomá činnost, která má za cíl uspořádat prvky podniku a činnosti tak, aby přispěly co největší měrou k dosažení stanovených cílů.
Outsourcing
Označení vzniklo spojením slov outside (vnější) a resourcing (zdroj) a představuje využití vnějších zdrojů. Dochází k vytěsňování určitých podnikových činností a k jejich zabezpečení zajišťuje externí dodavatel.
Památková péče – 1. část
Prvním problémem je to, že památky spravuje ministerstvo kultury a prostředky jsou nedostatečné resp. chybně vynakládané.
Obrat peněžních prostředků, peněžní toky v podniku
Základní struktura výkazu peněžních toků: počáteční stav peněžních prostředků + příjmy peněžních prostředků – výdaje peněžních prostředků = konečný stav peněžních prostředků
Platební karty
Platební karty = doporučuji se ve velké míře jejich využívání pro CR – v současné době jsou i u nás hodně využívány, klient například získá navíc pojištění
Podíl cestovního ruchu na tvorbě HDP
Podíl cestovního ruchu na tvorbě HDP: svět 11% EU 13,5% Vých. Evropa 7-8% ČR 9-11%
Bilance podílu devizových příjmů v cestovním ruchu (1996): EU 31,3% Vých. Evropa 53% ČR 53%
Postavení ČR v mezinárodním cestovním ruchu
– dostatek atraktivity, cenová dostupnost – nižší úroveň služeb
– pokažená pověst – dvojí ceny, drahé taxi
Požární ochrana – zákon č. 133/85 Sb.
Faktory, které snižují riziko vzniku požáru:
1) stavební zabezpečení – únikové východy, členění do požárních traktů – požární dveře,
PPS – Požární poplachové směrnice
– slouží pro zaměstnance hotelu, náplní je, jak postupuje osoba, která zpozoruje požár, kde je v hotelu ohlašovna požáru, jak se ohlašuje požár,
Program LEADER ČR
Je určen na jedné straně organizačním strukturám venkovských mikroregionů (místním akčním skupinám), které vytvářejí společné rozvojové strategie a záměry, a na druhé straně místním subjektům,
Průvodcovské služby
DCR = domácí cestovní ruch (česká klientela cestuje po území ČR)
PCR = pasivní cestovní ruch (výjezdy české klientely do zahraničí)
Příjmová část – Front office
Recepce ( + rezervace), vrátnice recepce – rezervace pokojů, recepční list – „štafle“ (přehled obsazenosti pokojů, rezervace a jejich zrušení), odbavení hosta (evidence připravenosti pokojů k předání,
Příklady hotelů v ČR
• Orea Hotel Pyramida ( Praha ), • Orea Hotel Voroněž I (Brno), • Orea Hotel Voroněž II (Brno)
• Orea Hotel Santon ( Brno), • Orea Hotel Anglický dvůr ( Mariánské Lázně), • Orea Hotel Bohemia
Referent zásobování
Zajišťuje a objednává v souladu s požadavky jednotlivých úseků a v souladu s plánem výroby a prodeje
Zabezpečuje dodržování stavu zásob Kontroluje způsob přejímky dodávek skladníkem či přímo přejímá zboží
Revize
– zajistí revizní technik, kterého si hotel sjedná – druhy revizí: 1. revize, která souvisí s výstavbou hotelu=podkladem pro kolaudační řízení 2. pravidelná=pro elektrickou požární signalizaci, hromosvod
Rezervace
po telefonu – přímý kontakt, poskytnutí podrobných informací o poskyt. službách, velký vliv na klientovo rozhodování – pracovník vyslechne klientovi požadavky a nabídne výběr pokojů, popis, cena,
Rezervní fond povinně ze zákona vytváří společnost s ručením omezeným
Rezervní fond povinně ze zákona vytváří společnost s ručením omezeným, akciová společnost, družstvo a státní podnik. Rezervní fond slouží výhradně ke krytí ztrát z hospodaření. Povinnost odvádět určitou část zisku do rezervního fondu ukládá obchodní zákoník.
Silniční doprava
– přeprava účastníků CR dopravními prostředky po pozemních komunikacích
– nejmladší a nejdynamičtější – počátky na konci 19.st- pak dominovala železniční – masově 70. léta 20.st.
Skladování zboží
Musí odpovídat předepsaným technickým podmínkám, aby nedocházelo ke zkažení, znehodnocení, porušení atd. Místnosti k uskladnění zboží musí být:
Směnárenské služby
S pasovými, celními a vízovými otázkami souvisí směnárenské služby – zákon č. 219/95 Sb. zabezpečil plnou konvertibilitu Kč – je postavena na stejnou úroveň jako ostatní volně směnitelné měny
Spropitné
Spropitné – různé způsoby placení o service included (neplatí se) o service not included (záleží na zákazníkovi) o 5% z ceny o v každé zemi je to jiné Směnárenské služby
Swot analýza
Příležitosti: • posílení postavení ČR ve světovém cestovním ruchu a zejména v evropském cestovním ruchu a to jak celku, ale i nabídkou balíku zaměřeného na určité skupiny obyvatel
Statistika v cestovním ruchu a mezinárodní doporučení
WTO přijala určitá opatření, která by měla být doporučující pro jednotlivé státy pro zajištění přesného sledování statistický dat z cestovního ruchu.
Stravovací služby
Menu – Nápojový lístek – zahrnuje široký sortiment nápojů, sestavuje se na delší období, obsah se mění jen při změně sortimentu pořadí nápojů: aperitivy, koktejly, bílá vína
Systém kritických bodů v gastronomii – HACCP
HACCP-Hazard Analysis and Critical Kontrol Point – (Analýza nebezpečí pomocí kritických kontrolních bodů ) představuje především preventivní přístup:
Světová organizace cestovního ruchu
– World Tourism Organisation (WTO) – je vrcholovou vládní mezinárodní organizací pro cestovní ruch – členy jsou státy – členové OSN – vznik v r. 1947
Školení BOZP a PO
– každý pracovník má být při nástupu proškolen, nejdéle do 8 dnů
– další školení pro běžné zaměstnance 1 za 2 roky, pro řídící pracovníky 1 za 3 roky
Technické parametry místnosti a hygienické zásady provozu
Prostor – musí být tak velký, aby v okolí každého technického zařízení bylo dostatečné místo pro volný pohyb osob i pro ovládání příslušného zařízení,
Technologie, stroje a zařízení v hotelu
1) Ve výrobních střediscích • kuchyňské stroje pro zpracování surovin
– stroje na škrábání brambor a čištění zeleniny, mlýnky na maso a těsta
Trh by měl vyřešit
Trh by měl vyřešit: – co vyrábět – pro koho vyrábět – jak vyrábět
Typ turistiky
1. přírodní – národní parky + venkovská – agroturistika (Rakousko), ekoagroturistika
2. kulturní – poznávací zájezdy za historií i současností do určité destinace (např. Francie – zámky)
Typologie CK
Klasifikace CK je následující: Podle předmětu činnosti: A. organizátoři CR (tour-operátoři) – kontrahují a publikují programy, zaměřují se na tvorbu „balíku služeb“, které prodávají zprostředkovatelům
Ubytování v soukromí
Existují doporučené normy (pravidla) Evropské unie převzaté Ministerstvem pro místní rozvoj pro kategorizaci ubytovacích zařízení, kdy každý typ ubytovacího zařízení musí obsahovat konkrétní určité specifika.
Umění propagace a reklamy
Velmi účinnou formou propagace jsou také vlastní internetové stránky. Nejde o žádné velké náklady – zaplacení vlastní internetové adresy se pohybuje v řádech stokorun za rok a samotné vytvoření jednoduché webové prezentace
Úpravy pokrmů
Dušení – tepelná úprava potravin, kdy působíme v uzavřené nádobě parou s min. množstvím tekutiny i tuku pára se tvoří zpravidla z vlastní šťávy (vydušeniny)
Vertikální doprava
– prostřednictvím horských vleků a lanovek – pro hůře přístupné terény – smyslem je tyto místa zpřístupnit – lyžařský CR, horolezectví, zásobování chat, estetické pohledy – eko význam
Vodní doprava
1 z nejstarších – může být cílem CR (parník, sjíždění řeky)
Výhody – Šetří životní prostředí, Velká kapacita lidí, Pohodlnost, Levná
Nevýhody – Pomalost, Dostupnost cílových míst => v CR je využívána jako rekreační
Vízum
= povolení cizího státu ke vstupu na jeho území event. pobyt na tomto území nebo průjezd
Dnes má ČR řadu bezvízových dohod – s většinou evropských zemí
Výrobní středisko
Ve výrobním středisku probíhá příprava a výroba pokrmů a jejich následná expedice (výdej).
Výrobní středisko (kuchyně) se zpravidla člení na:
Výtahy
– strojní zařízení, která slouží k dopravě osob nebo nákladu ve svislém nebo šikmém směru
– dle použití: osobní, nákladní, kabinové, plošinové, stolové, oběžné (páter noster)
Využívámí konveniencí
= mezinárodní výraz pro produkty, které jsou již určitým způsobem zpracované dodavatelem či jiným výrobcem. Výrobky se zabudovanou službou.
Vývoj cestovního ruchu
O cestovním ruchu jako takovém se začíná hovořit až v 19. století, i když určité náznaky budoucího vývoje existovaly zřejmě už v období renesance. Začalo se mnohem častěji jezdit za vzděláním, a to nejen na univerzity,
Zahraniční turisté v krajích
Vývoj počtu turistů v jednotlivých krajích je nutné rozdělit na dvě různá období, a to z důvodu nového státoprávního uspořádání, kdy původních osm krajů bylo v roce 2000
Základní technologie přípravy pokrmů
= rozumíme tím klasické způsoby úprav, které jsou stále používány. Správná příprava
pokrmů je poté podkladem pro kalkulace, pro PC programy výrobních zařízení atd.
Základní vybavení posilovny
Aerobní sál – zde umístíme rozvičovací a rozehřívací stroje: rotopedy, steppery, běžící pásy, ergometry (nejnovější s elektronickým měřením dráhy, času, teplových a
Zákon o místních poplatcích je velmi důležitý
neboť poplatky za ubytovací kapacity v rekreačních zařízeních a poplatky za rekreační pobyt se bezprostředně promítají do cen za ubytování a jsou jejich
Zákon o ochraně veřejného zdraví
Zákon o ochraně veřejného zdraví definuje stravovací službu jako výrobu, přípravu nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání: a) v rámci provozované hostinské živnosti b) ve školní jídelně, menze
Založení nové cestovní kanceláře
Zákon č. 159/1999 Sb. o některých podmínkách podnikání v cestovním ruchu
Podmínky: 18 let čistý trestní rejstřík základní svéprávnost
Zvláštní formy financování
– leasing, – factoring, forfaiting, – rizikový kapitál Leasing podle přechodu vlastnických práv:
– operativní (na jeho základě fungují všechny půjčovny – krátkodobý pronájem)
Železniční doprava
– slouží k přepravě osob prostřednictvím osobních vagónů po železnici
– mimořádný význam – při průmyslové revoluci v 19. st. (století páry); po 2. světové